Covid-19 vakcina info

Tisztelt Pácienseink!

Számos megkeresést kapunk Önöktől telefonon és személyesen is, hogy mi az intézetünk álláspontja a koronavírus elleni oltásról, oltóanyagokról, azok alkalmazásának időzítéséről.

Az első és legfontosabb javaslatunk, hogy csak a védőoltással küzdhető le a vírus és ez az egyetlen módja annak, hogy megvédjék magukat, születendő gyermeküket és családjukat a fertőzés súlyos, akár fatális kimenetelétől.

Inszeminációra és In-vitro Fertilizációra (lombikprogramra) készülő pároknak ezért kifejezetten javasoljuk, hogy érjék el a teljes védettséget a tervezett beavatkozás előtt. Amennyiben a teljes védettség (mely egyfázisú és két fázisú oltóanyag után is legalább 14 nap) kialakulása 6 hónapon túli, a 3., úgynevezett „booster” oltás is javasolt.

A legszélesebb körben az mRNS alapú vakcinákkal történtek vizsgálatok (Pfizer, Moderna), ezek alkalmazása a várandósság tervezésekor, várandósság II.-III. trimeszterében és a szoptatás alatt nem jár kimutatható mellékhatással sem az anyára sem a magzatra, illetve az újszülöttre nézve, az oltóanyag nem okoz termékenységi problémát sem a nők, sem a férfiak esetében.

Nemzetközi és hazai ajánlások az asszisztált reprodukciós beavatkozások elkezdésére nem javasolnak várakozási időt a védőoltás beadása után, saját gyakorlatunkban a teljes védettség kialakulása után kezdjük el az előzetes ciklus monitorizálását, majd a következő női ciklusban indulhat a megfelelő stimulációs kezelés.

A Szakmai Kollégium Infektológiai és Szülészeti Nőgyógyászati Tagozatának hivatalos állásfoglalását mellékelem, ennek áttanulmányozása után bízom benne, hogy minden kérdésükre találnak kielégítő választ.

 

Dr. Tándor Zoltán                                             

igazgató                                    

DE KK Asszisztált Reprodukciós Centrum
 


Dokumentumok

Frissítés dátuma: 2021.12.08.