Gyakori kérdések

Milyen vizsgálati leletekre van szükség?
A pár mindkét tagjánál elvégzendő vizsgálatok

 • Hepatitis B, Hepatitis C szűrés
 • HIV (AIDS) teszt
 • LUES (Syphilis) szerológia
 • A pár női tagjánál elvégzendő vizsgálatok:
 • Méhnyakrák szűrés (cytológia)
 • Chlamydia trachomatis teszt
 • Nagylabor vizsgálat (ionogramm, éhgyomri vércukor, vérkép, májfunkció, vesefunkció)
 • Vizelet általános vizsgálat
 • EKG
 • Emlő UH, mammographia (35 év felett)
 • Házassági anyakönyvi kivonat vagy élettársi nyilatkozat

Hogyan zajlik a kivizsgálás?

A konzultációt követően a páciens anatómiai és hormonális státuszának feltérképezésére nőgyógyászati vizsgálatot, UH vizsgálatot végzünk. Ill. egy ciklusban ciklus monitorizálás is történik, melynek első lépcsője a ciklus 2-4. napján (menstruáció 2-4. napján) végzett alaphormon vizsgálat a (sTSH, fT3,fT4, Prolaktin, LH, FSH, E2, progeszteron, TT, Inzulin). A ciklus 12. napján végzett UH tájékoztat bennünket, arról, hogy a páciensnek van e spontán tüszőérése. A ciklus 21. napján végzett progeszteronszint meghatározás szintén fontos. Ezeken kívül még egyéb kiegészítő labor vizsgálatokat is végezhetünk. A kivizsgálásban fontos a petevezető átjárhatóságának tisztázása, ill. a méh üregének vizsgálata.  Ezen lépéseket követően döntjük el, hogy a szakember által követett természetes utat, az inszeminációt vagy a mesterséges megtermékenyítést válasszuk.
 

Mikor kerülhet sor a lombik kezelésre?

Alapvető törekvésünk, hogy megfelelően kivizsgált és kezelt pácienseket léptessünk be az asszisztált reprodukciós programba, a legminimálisabb fizikális és lelki megterhelés mellett, a minél előbbi sikeresség érdekében.

A megtermékenyülés folyamata

A 8. hetes leánymagzat petefészkében kb. 600 000 csírasejt található, a 20. terhességi hétre ez eléri a maximumot: kb. 40 milliót. Ettől kezdve a magzati petefészekben lévő csírasejtek száma csökken, megszületéskor már csak 3 millió, az első menstruáció időszakában kb. 400 000 marad belőlük. A reproduktív időszak alatt kb. 400-450 csírasejt érik megtermékenyíthető petesejtté, a többi programozott sejthalállal elpusztul. A nők tehát a teljes petesejt-kollekciójukkal születnek. Az első mestruációtól kezdve minden hónapban egy petesejt kiválasztódik, amelyből a fejlődés útján elindulva, a domináns tüsző lesz. A ciklus 14. napján, ovulációkor az érett petesejt a tüszőből kiszabadulva, a petevezetőbe kerül. A mozgásra képtelen petesejt a kürtök perisztaltikus mozgásának és a csillószőrös hengerhámnak köszönhetően jut előre a méh ürege felé. A petesejt élettartama rövid, a tüszőrepedéstől számítva 12-24 óráig életképes.
A here már az embrionális élet 6-8. hetére kifejlődik. A hasüregben fejlődő here leszállása az intrauterin élet második felében történik. A felnőtt férfi heréiben naponta milliós nagyságrendben képződnek ondósejtek. Az ejakuláció alkalmával 2-5 ml ondó ürül, amely folyadék tartalmazza a hímivarsejteket, amelyek farki részüknek köszönhetően önálló mozgásra képesek. A közösülést követően a normál spermiumok gyors mozgásuknak köszönhetően eljutnak a petevezetőkbe. A spermiumok termékenyítőképessége 48-72 óráig tart, a petesejt viszont csak legfeljebb 24 óráig életképes. A hímivarsejt áttöri a petesejt zona pellucidáját, majd a petesejt plazmájába kerül, innentől a petesejt zona pellucidája megváltozik, ami megakadályozza, hogy további hímivarsejtek kerüljenek be a petesejtbe. A két ivarsejt magállományának egyesülésével 46-os kromoszómaállománnyal rendelkező új sejt keletkezik, melynek zygota a neve. A zygota vándorlása 5-7 napig tart. Ezen időszak alatt a zygota többszöri osztódáson meg át. A méhnyálkahártya eközben deciduális átalakuláson megy keresztül, felkészül a zygota befogadására. A beágyazódás folyamata 4-5 napig tart és az ovulációt követő 12. napon fejeződik be. A praeembryo a méhben fejlődik tovább.

Milyen életmódot kövessek, ha gyermeket szeretnék?

Gyakran tapasztaljuk, hogy olyan egészséges párok jelennek meg intézetünkben, akiknél a meddőség okaként nem találunk sem szervi, sem endokrinológiai, sem immunológiai okot, mégis hosszú ideje sikertelenül próbálkoznak, esetlegesen több mesterséges megtermékenyítésen vannak túl. Ezen pácienseknél gyakran a túlhajszolt életvitelt, a rendszertelen táplálkozást, az egészségtelen életmódot, az alvás hiányát, a stresszt találjuk a háttérben. Életmód terápiával: megfelelő táplálkozással, testmozgással, a stressz kerüléssel, a káros szenvedélyektől való tartózkodással számtalanszor sikerül eredményeket elérnünk. Az egészséges, rendszeres, kiegyensúlyozott, vitaminokban, nyomelemekben, antioxidánsokban, rostokban, fehérjékben gazdag táplálkozás a sikerhez nagyban hozzájárul.

Az étrend lényege a rendszeres táplálkozás. A szénhidrát bevitelének mérséklése, a felesleges cukrok: kristálycukor, porcukor, nyírfa, nádcukor stb. étrendünkből való elhagyása. Helyettük a teljes kiőrlésű, lassú felszívódású szénhidrátok használatával: pl. teljes kiőrlésű kenyér, zsömle, péksütemények, rizs, köles, hajdina, kuszkusz. A cukros üdítők kerülése, helyettük frissen facsart vagy 100%-os gyümölcslevek fogyasztása javasolt, elsősorban a délelőtti órákban, bőséges víz fogyasztása mellett.
A húsok fontos fehérje-és vasforrások: elsősorban a marha, a birka, a csirke, a pulyka, a máj. A sovány marhahús, a csirke- és pulykahús fogyasztása ajánlott, sertés esetén a szűzpecsenye, a sovány comb és a karaj javasolt.  A húsok elkészítésénél az egészséges pácokat részesítsük előnyben, a liszttel és a panírral szemben.
A tojás meddőségben nélkülözhetetlen kalcium, D-vitamin és fehérjeforrás.
A tengeri halak: a tonhal, a lazac, a szardínia a legfontosabb jód-, szelén-, D-vitamin és nem mellesleg kedvező összetételű fehérjeforrások. Biztos forrásból származó tengeri ételeket fogyasszunk, megfelelő hőkezelést követően, az esetleges fertőzések elkerülése végett.
Magyarország jódhiányos terület, a megfelelő jódellátottság a pajzsmirigy hormonok termelődése miatt, a terhesség tervezésekor nélkülözhetetlen, ezért jódozott sót használjunk. Egyéb jódforrások: brokkoli, spenót, zöldborsó, mandula, banán, tojás.
A tejtermékek (tej, joghurt, sajt, túró) fogyasztása biztosítja szervezetünk számára a megfelelő kalcium és fehérje ellátottságot.
A gyermeket tervező nő vasraktárait fel kell tölteni, felkészülve ezzel a magzat és az anya megnövekedett vasigényére a terhesség alatt. A húsokon és a halakon kívül kitűnő vasforrás a bab, a csicseri borsó, a tofu, a spenót, a brokkoli, a borsó.
A folsav fontos a petesejt érési folyamataiban, nélkülözhetetlen a magzat fejlődéséhez.
Folsavforrás: spenót, sóska, kelbimbó, cékla, brokkoli, zöldbab, bab, borsó, barna rizs, karfiol, narancs, szárított gyümölcsök. A zöldségeket ne főzzük túl vagy lehetőség szerint nyersen fogyasszuk, mert hő hatására a folsav elbomlik.
Az antioxidánsok, a C-vitamin erősíti szervezetünk ellenálló képességét, a vas felszívódásához szükséges.

C-vitaminforrás: citrusfélék, ribizli, alma, paprika, savanyú káposzta.
Az olajos magvak fontos E- és D- vitaminforrások.
Az egészséges táplálkozás mellett a hetei 3x-i, rendszeres testmozgás is nélkülözhetetlen.
A helyes táplálkozás, a rendszeres testedzés, a stressz csökkentése hozzájárulhat a gyermekáldáshoz.

Frissítés dátuma: 2019.11.06.