Petesejt leszívás

A petesejt leszívás napján éhgyomorra, 8:00-kor kell jelentkeznie intézetünkben altatáshoz készülve. A petesejtek leszívása a délelőtti órákban történik meg, altatásban. A beavatkozás műtőben, steril körülmények között zajlik, altatásban. A műtét viszonylag egyszerű beavatkozás, hüvelyi UH fejre szerelt punkciós tűvel történik a folliculosok aspirációja: a tüszőket megszúrjuk és tartalmukat leszívjuk, amely tartalmazza a petesejteket is. A beavatkozást követően a posztoperatív őrzőnkben kell eltöltenie legalább két órát. Az esetleges szövődményektől függően, akár több időt is. Két óra elteltével az őrzőt kísérettel elhagyhatja, autót nem vezethet, aznap otthonában pihenés, fekvés javasolt. A korai posztoperatív időszak leggyakoribb szövődménye a vérzés, mely tünetei: alhasi fájdalom, hányinger, hányás, rossz közérzet, sápadtság, alacsony vérnyomás, szapora szívverés. Amennyiben ilyen és hasonló tüneteket tapasztal azonnal keresse fel a területileg illetékes nőgyógyászati osztály sürgősségi ambulanciáját. Szükség esetén hastükrözésre is sor kerülhet.

A petesejt leszívás során a környező szervek sérülése megtörténhet: bél-, húgyhólyagsérülés. Szövődményként vérzés, láz jelentkezhet. Ilyen esetben azonnal keresse fel a területileg illetékes nőgyógyászati osztályt.
A petesejt leszívás szövődménye, ha bármilyen ok miatt nem sikerül petesejtet nyernünk. Okként szerepelhet a nem megfelelően vagy nem megfelelő időpontban alkalmazott tüszőrepesztő injekció. A stimulációs kezelésre nem megfelelően reagáló petefészekből esetenként nem lehetséges petesejt nyerése, mely a teljes beavatkozást sikertelenné teszi. A szövődménnyel számolni kell a kezelések során.

 

Frissítés dátuma: 2019.11.07.